fbpx
Fallskydd, expert berättar hur du arbetar säkert

Fallskydd – så arbetar du säkert i riskfylld miljö

För att kunna arbeta säkert i en fallriskmiljö är det viktigt med både rätt kunskap och utrustning, men det är många gånger svårt att veta vad som behövs och hur man ska gå tillväga för att fallskyddssäkra sin arbetsplats, därför pratade vi med Klättertekniks affärsområdeschef för fallskydd, Christian Persson, för att ta reda på vad som gäller.

När behövs fallskydd?

Så fort du utsätts för en risk där du kan falla från en nivå till en annan, för då har du en skaderisk. Lagen säger att fallskydd ska användas vid arbete på över 2 meter, men jag menar att man borde dra gränsen vid risk för fall.

Min önskan är även att fler fick en bredare syn på fallskydd. De flesta förknippar fallskydd med ett falldämpande system, alltså ett system som dämpar ett fall som sker. Men med rätt utrustning så kan du minimera risken för att falla och därmed bygga bort fallrisken.

Hur går det till när ditt team hjälper en kund att installera fallskydd?

Vi börjar alltid med att analysera kundens behov. Vi gör ett platsbesök och tittar på vilka arbetsmoment som ska säkras upp, vilken typ av utrustning som behövs i form av personlig utrustning, förankringspunkter och fasta installationer samt vilken utbildning som det finns behov av. Därefter levererar vi utrustningen, installerar fallskyddssystem och utbildar.

Vad innebär Klättertekniks helhetslösning?

Att vi hjälper kunden med allt gällande fallskydd, från den första analysen av deras behov till leverans av utrustning, installation och utbildning. När utrustning och utbildning finns på plats hjälper vi sedan kunden med den årliga besiktningen dess utrustningen och journalför allt i vårt webbaserade system. Vi hjälper med andra ord kunden hela vägen till en komplett fallskyddslösning.

Vi ser även till kundens unika behov. Krävs det till exempel specialanpassade lösningar, så har vi en egen konstruktionsavdelning som tar hand om det. Därtill kan vi anpassa våra utbildningar om en kund har specifika behov. Om förutsättningarna finns kan vi även hålla kurser ute hos kunden, för att på så sätt ge möjlighet till att öva i den miljö som fallskyddet används.

Finns det ytterligare fördelar med fallskydd?

Framför allt att du kan positionera dig. Våra system gör positionering möjligt och det är något som underlättar mångas arbete. Det innebär att du kan klättra upp dit du ska arbeta, till exempel en stege eller ett stort fordon. Där kan du positionera dig med hjälp av utrustningen och därmed få båda händerna fria till att utföra arbete. Du behöver därmed inte använda ena handen till att hålla dig fast i stegen utan kan arbeta med båda händerna utan att riskera att falla.

Följ oss:

LinkedIn
Instagram

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, råd och tips direkt i din inbox.

Klätterteknik Ikon
keyboard_arrow_up