fbpx
Regelbunden utbildning ger reparbetare säkrare arbetsmiljö

Säkrare arbetsmiljö med regelbunden utbildning

Nigel Craig har lång erfarenhet som yrkesklättrare och instruktör. Det är många reparbetare som har fått sin utbildning av honom. Som yrkesklättrare kan du ha tre olika utbildningsnivåer och Nigel håller utbildningar på alla nivåer. Det som är speciellt för reparbetare är att de, efter att de gått sin första utbildning, måste gå en ny utbildning minst var tredje år, för att förnya sin licens.

Vad är anledningen till att reparbetare måste gå en utbildning minst var tredje år?

– Det är en väldigt enkel och mycket viktig anledning; att alla ska arbeta säkert. Kunskap ger en säker arbetsmiljö och när du jobbar på höjd behöver du alltid ha aktuella och uppdaterade kunskaper när det gäller säkerhet.

Utöver reparbetarnas tre utbildningsnivåer finns även en refreshutbildning, vad är det?

– En refreshutbildning går du om du till exempel varit föräldra- eller tjänstledig i mer än 6 månader. Då får du nämligen inte klättra. Att regelbundet utföra reparbete är ett krav för att få klättra och har du inte gjort det måste du gå en utbildning – en refresh – innan du får börja arbeta igen.
Detta krav ställer vi för att vi inte vill utsätta oss själva eller våra kollegor för risker. Kunskap är som bekant något du måste underhålla och genom kravet på utbildning efter en längre frånvaro förebygger vi risker och kan skapa en säker arbetsplats.

Förutom att utbilda yrkesklättrare arbetar du även med kompetenshöjningen på Klätterteknik. Hur ser det arbetet ut?

– Vi håller regelbundet utbildningar internt, för att säkerställa en hög kompetens. Därtill tränar teknikerna med jämna mellanrum räddning ute på arbetsplatserna. Vi ger även möjlighet till både gemensamma och egna träningar i vår utbildningslokal, för att på så sätt hålla kunskapen uppdaterad samt upprätthålla en levande diskussion om säkerhet och arbete på höjd.

För oss är det viktigt att alla, även projektledare och arbetsledning är utbildade i säkerhet och räddning. De behöver förståelse för hur man arbetar säkert och vilka risker som finns, så att de har med sig det redan vid planeringen av ett projekt. Därför deltar även de regelbundet i våra utbildningar.
Jag önskar att fler företag insåg vikten av att utbilda arbetsledningen. Ingen ska behöva utsättas för okunskap, för det leder till risker, något som kan vara mycket kostsamt för ett företag.

Följ oss:

LinkedIn
Instagram

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, råd och tips direkt i din inbox.

VILL DU VETA MER OM SÄKERHET?

Välkommen att kontakta vår safety manager Nigel Craig, så svarar han på dina frågor.

Tel: 070-293 03 61
Mejl: nigel.craig@klatterteknik.se

Klätterteknik Ikon
keyboard_arrow_up