fbpx

YRKESKLÄTTRING

YRKESKLÄTTRING
Fortsättningskurs

IRATA 2

Fortsättningskursen i yrkesklättring är en utbildning för dig som är en erfaren yrkesklättrare på nivå 1 inom IRATA och som vill ta dig till nästa nivå. Kursen ger dig de kunskaper som du behöver för mer avancerade klättringsuppdrag.

Även du som redan är yrkesklättrare på nivå 2 kan gå kursen, då som en refresch, om du vill fortsätta att arbete på samma nivå som innan.

Alla tekniker som utförs under kursen stämmer med IRATA’s styrdokument International Code of Practise (ICOP) & Training, Assessment & Certification Scheme (TACS).

KURSUPPLÄGG

Fortsättningskursen, IRATA nivå 2, bygger vidare på den kunskap och erfarenhet som du har med dig från nivå 1. Teori blandas med praktiska övningar och du förbereds för mer avancerade klättringsuppdrag. Du kommer få fördjupade kunskaper när det gäller räddningsmetoder och även introduceras till avancerade riggningsmetoder.

Kursen är på 5 dagar, varav sista dagen är examensdag med en examinator från IRATA. I kursen ingår lån av utrustning, kursmaterial samt lunch.

VEM ÄR KURSEN FÖR?

Kursen vänder sig till dig som är erfaren yrkesklättrare på nivå 1 och som vill ta dig till nästa nivå. Förkunskapskraven som ställs, för uppgradering till IRATA nivå 2, är att du har minst 1000 loggade och signerade arbetstimmar i loggboken och att det har gått minst 1 år sedan du genomförde din IRATA nivå 1 utbildning.

Även du som redan arbetar som yrkesklättrare på IRATA nivå 2 kan gå kursen, som en repetitionsutbildning, om du vill fortsätta att arbeta på nivå 2.

KURSLOKAL

Utbildningen hålls i vår kurslokal i Stockholm. Den är specialanpassad för att övningarna ska kunna utföras i realistiska miljöer samt ge möjlighet till att iscensätta mer komplexa räddningsscenarion.

KURSANSVARIG

Nigel Craig är Rope Access & Safety Manager på Klätterteknik. Han har lång erfarenhet både som yrkesklättrare och instruktör och ansvarar för utbildningsverksamheten och säkerheten på företaget. Nigel är passionerad när det gäller säkerhet och är engagerad i yrkesklättrarnas största branschorganisation IRATA, inom vilken han har startat en skandinavisk gren som han även är ordförande för.

IRATA INTERNATIONAL

Vi är medlemmar i IRATA, som är väldens största branschorganisation för reparbete. IRATA har över 570 medlemsföretag och 170 000 utbildade yrkesklättrare världen över. Vårt medlemskap ställer krav på att våra utbildningar följer de internationella krav som IRATA har satt upp, både vad gäller säkerhet och kvalitet.

Efter avklarad utbildning får du ett certifikat utfärdat av IRATA, vilket ger dig möjlighet att arbeta som yrkesklättrare världen över. Därtill godkänner alla svenska arbetsgivare IRATA-certifikatet, vilket ger dig behörighet att arbeta hos alla företag som arbetar med reparbete i Sverige.

INFORMATION

Plats: Klättertekniks kurslokal, Stockholm

Kurslängd: 40 timmar

Tidigare erfarenhet: Giltigt IRATA-certifikat (nivå 1) samt 1000 arbetstimmar med rep, styrkt genom IRATA loggbok

Pris/deltagare: 15 450 kr exkl. moms

DET HÄR FÅR DU

Praktiskt
 • Manövrer på rep och teknisk klättring
 • Riggning och rephantering
 • Säkring och förankringspunkter
 • Klättringsmetoder
 • Kontroll och inspektion av personlig utrustning
 • Kamraträddning under olika förutsättningar samt hinder
Teoretiskt
 • Europeisk lagstiftning och IRATA:s regelverk
 • Riskanalys och utvärdering av arbetet
 • Skyddsutrustning
 • Korrekt användning av skyddsutrustning
 • Riggning: teori och utrustning
 • Underhåll och dokumentation av utrustning
 • Pulleys och utvecklingssystem
 • Hauling och lyft av last
 • Teoretiskt prov
Kursintyg

Efter godkänd examen utfärdas ett internationellt IRATA certifikat på nivå 2.

NYFIKEN PÅ VAD SOM HÄNDER?

Följ oss, så missar du inget!

Instagram
LinkedIn

FRÅGOR?

Vår kursadministratör, Jonnie Johansson, svarar på dina frågor och hjälper dig att hitta rätt kurs för dig.

Du når Jonnie via mejl eller telefon:
Tel: 070-601 48 75

Klätterteknik Ikon
keyboard_arrow_up