fbpx

YRKESKLÄTTRING

YRKESKLÄTTRING
Grundkurs

IRATA 1

Grundkurs i yrkesklättring som ger dig de kunskaper som du behöver för att arbeta som yrkesklättrare på nivå 1. Det innebär att du, efter avklarad kurs och godkänd examination, får börja arbeta som yrkesklättrare i ett arbetslag.

Även du som redan är yrkesklättrare på nivå 1 kan gå kursen, då som en refresch, om du vill fortsätta att arbeta på samma nivå som innan.

Alla tekniker som utförs under kursen stämmer med IRATA’s styrdokument International Code of Practise (ICOP) & Training, Assessment & Certification Scheme (TACS).

KURSUPPLÄGG

Grundkursen i yrkesklättring ger dig den kompetens du behöver gällande exempelvis rutiner, tekniker och metoder för att arbeta på ett säkert och effektivt sätt.  Teori blandas med praktiska övningar och du lär dig bland annat hur tar dig till och från arbetsplatsen med hjälp av rep, enklare riggning samt hur du utför en kamraträddning.

Kursen är på 5 dagar, varav sista dagen är examensdag med en examinator från IRATA. I kursen ingår lån av utrustning, kursmaterial samt lunch.

VEM ÄR KURSEN FÖR?

Kursen vänder sig till dig som inte har några förkunskaper, men som vill börja arbeta som yrkesklättrare. Efter avslutad utbildning kan du arbeta i höghöjdsmiljö som på höghus, master, inom industrin, på oljeplattformar och i gruvor.

Även du som redan arbetar som yrkesklättrare kan gå kursen som en repetitionsutbildning, om du vill fortsätta att arbeta på IRATA level 1.

KURSLOKAL

Utbildningen hålls i vår kurslokal i Stockholm. Den är specialanpassad för att övningarna ska kunna utföras i realistiska miljöer samt ge möjlighet till att iscensätta mer komplexa räddningsscenarion.

KURSANSVARIG

Nigel Craig är Rope Access & Safety Manager på Klätterteknik. Han har lång erfarenhet både som yrkesklättrare och instruktör och ansvarar för utbildningsverksamheten och säkerheten på företaget. Nigel är passionerad när det gäller säkerhet och är engagerad i yrkesklättrarnas största branschorganisation IRATA, inom vilken han har startat en skandinavisk gren som han även är ordförande för.

IRATA INTERNATIONAL

Vi är medlemmar i IRATA, som är väldens största branschorganisation för reparbete. IRATA har över 570 medlemsföretag och 170 000 utbildade yrkesklättrare världen över. Vårt medlemskap ställer krav på att våra utbildningar följer de internationella krav som IRATA har satt upp, både vad gäller säkerhet och kvalitet.

Efter avklarad utbildning får du ett certifikat utfärdat av IRATA, vilket ger dig möjlighet att arbeta som yrkesklättrare världen över. Därtill godkänner alla svenska arbetsgivare IRATA-certifikatet, vilket ger dig behörighet att arbeta hos alla företag som arbetar med reparbete i Sverige.

INFORMATION

Plats: Klättertekniks kurslokal, Stockholm

Kurslängd: 40 timmar

Tidigare erfarenhet: 18-årsgräns

Pris/deltagare: 15 450 kr exkl. moms

DET HÄR FÅR DU

Praktiskt
 • Manövrer på rep och teknisk klättring
 • Riggning & rephantering
 • Säkring och förankringspunkter
 • Klättringsmetoder
 • Kontroll och inspektion av personlig utrustning
 • Kamraträddning från repbroms
Teoretiskt
 • Europeisk lagstiftning och IRATA:s regelverk
 • Riskanalys och utvärdering av arbetet
 • Skyddsutrustning
 • Korrekt användning av skyddsutrustning
 • Riggning: teori och utrustning
 • Underhåll och dokumentation av utrustning
 • Pulleys och utvecklingssystem
 • Hauling och lyft av last
 • Teoretiskt prov
Kursintyg

Efter godkänd examen utfärdas ett internationellt IRATA certifikat på nivå 1.

NYFIKEN PÅ VAD SOM HÄNDER?

Följ oss, så missar du inget!

Instagram
LinkedIn
webbkurs, online, webbaserad, utbildningar, kurs, referenser, kursdeltagare, sagt om oss, nöjda kunder

Mycket kunnig instruktör, som verkligen kan allt om
yrkesklättring. Utbildningen var lättare än jag
trodde, mycket tack vare Nigel. Han är pedagogisk
och bra på att visa hur man ska göra.

Alexander Nilsson
Vindkraftstekniker hos Wind Power Service

LIKNANDE KURSER

FRÅGOR?

Vår kursadministratör, Jonnie Johansson, svarar på dina frågor och hjälper dig att hitta rätt kurs för dig.

Du når Jonnie via mejl eller telefon:
Tel: 070-601 48 75

Klätterteknik Ikon
keyboard_arrow_up